«Δώρο» έως 300 ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους – Τι φέρνει η νέα ρύθμιση για την προσωπική διαφορά

 


Μισθολογική ανάσα της τάξης των 50 ή 60 ευρώ τον μήνα θα έχουν από τον Απρίλιο και στο εξής δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Οι εν λόγω υπάλληλοι απαλλάσσονται πλέον, είτε εν μέρει είτε πλήρως, από την προσωπική διαφορά που διατηρούσαν στους μισθούς τους μετά τις περικοπές της μνημονιακής περιόδου. Για κάποιους, η διαφορά που διαγράφεται φτάνει ακόμη και τα 300 ευρώ μηνιαίως.

Το ετήσιο όφελος από τις αυξήσεις αυτές μεταφράζεται σε 600 ή 700 ευρώ, που ισοδυναμεί σχεδόν με έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο για ορισμένους. Τα ποσά αυτά καταβάλλονται επιπλέον των γενικευμένων αυξήσεων των 30 ευρώ μηνιαίως που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και οι οποίες θα ενσωματώνονται κάθε χρόνο, για όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους, με βάση την εξέλιξη του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, ενεργοποιούνται ξανά και οι μισθολογικές ωριμάνσεις ανά διετία ή τριετία, ακόμη και για εκείνους που βάσει του προηγούμενου καθεστώτος δεν είχαν δικαίωμα τέτοιας αύξησης.

Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός των ημερών, περιλαμβάνεται διάταξη που επιτρέπει την απονομή των ωριμάνσεων σε υπαλλήλους που εξακολουθούσαν να έχουν προσωπική διαφορά.

Συγκεκριμένα:

■ Όσοι έχουν προσωπική διαφορά έως 300 ευρώ θα λαμβάνουν ολόκληρη την αύξηση που αντιστοιχεί στο νέο μισθολογικό τους κλιμάκιο, σα να είχε ήδη μηδενιστεί η διαφορά.

■ Αν η προσωπική διαφορά υπερβαίνει τα 300 ευρώ, τότε η αύξηση θα δίνεται μερικώς. Το υπόλοιπο θα συμψηφίζεται ώστε η προσωπική διαφορά να υποχωρήσει σταδιακά στα 300 ευρώ, πέραν των οποίων δεν θα αφαιρείται ξανά στο μέλλον.

Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί άμεσα μετά την ψήφισή του, πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο, όμως οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από το 2024. Δηλαδή, όσοι άλλαξαν μισθολογικό κλιμάκιο πέρυσι αλλά δεν είδαν διαφορά στους μισθούς τους λόγω του συμψηφισμού, θα λάβουν τώρα τα αντίστοιχα ποσά.

Ποιοι επωφελούνται περισσότερο

Το μέτρο επαναφέρει τους συμψηφισμούς που είχαν παγώσει τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω των συνθηκών. Εάν παρέμενε το προηγούμενο καθεστώς, περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έπαιρναν καμία αύξηση. Με τη νέα ρύθμιση, ευνοούνται ιδιαίτερα υπάλληλοι υπουργείων με υψηλές προσωπικές διαφορές, καθώς και εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με μακρά υπηρεσία και δικαίωμα ωρίμανσης ανά τριετία. Για αρκετούς από αυτούς, χωρίς τη νέα ρύθμιση, η προσωπική διαφορά δεν θα μηδενιζόταν ποτέ και δεν θα λάμβαναν καμία αύξηση πριν τη συνταξιοδότηση.

Ενδεικτικά, υπάλληλος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 19 χρόνια προϋπηρεσίας και 10ο μισθολογικό κλιμάκιο έχει βασικό μισθό 1.700 ευρώ και προσωπική διαφορά 1.000 ευρώ (σύνολο 2.700 ευρώ μικτά). Αν προβλεπόταν αύξηση 50 ευρώ ανά διετία, θα απαιτούνταν τέσσερις δεκαετίες για να εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά. Με τη νέα πρόβλεψη, θα λάβει το 50% της αύξησης και το όφελος για φέτος θα είναι περίπου 12 εκατ. ευρώ συνολικά για την κατηγορία αυτή των υπαλλήλων.

Αντιδράσεις και επιφυλάξεις

Παρότι κάθε αύξηση θεωρείται θετική εξέλιξη, το μέτρο έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις. Από τα 534 σχόλια που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, τα 341 –δηλαδή τα 3 στα 5– αφορούσαν αποκλειστικά το άρθρο 205, που προβλέπει τη διαγραφή έως 300 ευρώ της προσωπικής διαφοράς.

Η ρύθμιση ορίζει ότι, εάν η προσωπική διαφορά υπερβαίνει τα 300 ευρώ, ένα μέρος της αύξησης θα συμψηφίζεται για να μειωθεί η διαφορά. Όταν η διαφορά φτάσει ή πέσει κάτω από το όριο αυτό, δεν θα συμψηφίζεται ξανά.

Πολλοί σχολιαστές ζητούν να καθιερωθεί «προσωπική διαφορά» και για υπαλλήλους που σήμερα δεν διαθέτουν αυτή την παροχή, ώστε να τύχουν ίσης μεταχείρισης. Άλλοι, μεταξύ αυτών και υπάλληλοι του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζουν παράπονα επειδή θεωρούν –λανθασμένα ή σκοπίμως– ότι δεν θα λάβουν καμία αύξηση, ούτε το μέρος που μειώνει σταδιακά την προσωπική τους διαφορά. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 205, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, όταν θα εκδοθούν οι νέες μισθολογικές καταστάσεις.

newmoney.gr 

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1001890037554422889

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item