Αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστών στη Ρόδο
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) εξέδωσε δύο ανακοινώσεις με αφορμή την παραγγελία της Προέδρου του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών που υπηρετούν στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.
Πρώτη ανακοίνωση: Προάσπιση της δικαστικής ανεξαρτησίας
Στην πρώτη ανακοίνωσή της, η ΕΕΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην παραγγελία πειθαρχικού ελέγχου, υπογραμμίζοντας ότι οι εισαγγελείς και οι δικαστές απολαμβάνουν λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.
Τονίζεται ότι:
-
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι δικαστικοί λειτουργοί είναι ανεξάρτητοι και δεν υπόκεινται σε οδηγίες ή υποδείξεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
-
Η δικαιοδοτική κρίση τους δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου.
-
Η ευρεία γνωστοποίηση της πειθαρχικής έρευνας πλήττει τη δικαστική ανεξαρτησία και ενισχύει αβάσιμες αμφισβητήσεις για το δικαστικό σύστημα.
Η ΕΕΕ τονίζει ότι οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το λειτούργημά τους με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους και τη συνείδησή τους, λειτουργώντας ως εγγυητές των ελευθεριών των πολιτών.
Δεύτερη ανακοίνωση: Στήριξη στους δικαστικούς λειτουργούς
Στη δεύτερη ανακοίνωσή της, η Ένωση προβαίνει σε περαιτέρω διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι η απόφαση του Ανακριτή και του Εισαγγελέα για την επιβολή περιοριστικών όρων αντί της προσωρινής κράτησης ήταν αιτιολογημένη και στηρίχθηκε στη δικογραφία και τα νομικά δεδομένα.
Σύμφωνα με την ΕΕΕ:
-
Η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται κατ’ εξαίρεση και όχι ως προκαταβολική ποινή.
-
Η απόφαση των δικαστών έλαβε υπόψη τη γνωστή διαμονή των κατηγορουμένων, την έλλειψη ενδείξεων για σκοπό φυγής και το λευκό ποινικό τους μητρώο.
-
Οι επιβληθέντες περιοριστικοί όροι, όπως η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η τακτική εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα και οι χρηματικές εγγυήσεις, κρίθηκαν επαρκείς για τη δικονομική διασφάλιση της υπόθεσης.
Η Ένωση επαναλαμβάνει ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πρέπει να προστατεύεται από κάθε είδους παρεμβάσεις και καταλήγει δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή της στους εμπλεκόμενους δικαστικούς λειτουργούς.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments