Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ένας Αιώνιος Αγώνας για Ισότητα, Δικαιοσύνη και Δικαιώματα"



Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα των γυναικών για ισότητα, δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη. Έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ού αιώνα και συνδέεται άμεσα με το εργατικό κίνημα, τις φεμινιστικές διεκδικήσεις και τη μάχη για ίσα δικαιώματα στην εργασία, την ψήφο και την εκπαίδευση.

Οι Ιστορικές Ρίζες της Ημέρας

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως ημέρα αγώνα και μνήμης μέσα από μια σειρά ιστορικών γεγονότων:

1. Η εξέγερση των εργατριών στη Νέα Υόρκη (1857 & 1908)

Στις 8 Μαρτίου 1857, γυναίκες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη κατέβηκαν σε απεργία, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, λιγότερες ώρες δουλειάς και ίση αμοιβή με τους άνδρες συναδέλφους τους. Η διαμαρτυρία διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, στις 8 Μαρτίου 1908, 15.000 εργάτριες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Νέας Υόρκης με το σύνθημα "Ψωμί και Τριαντάφυλλα" – το ψωμί συμβόλιζε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και τα τριαντάφυλλα την ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια.

2. Η καθιέρωση της Ημέρας της Γυναίκας (1910)

Το 1910, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, η γερμανίδα σοσιαλίστρια Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε την καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας για τις γυναίκες, ως τρόπο ενίσχυσης των διεκδικήσεών τους. Η πρόταση έγινε δεκτή και η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1911 σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία και Ελβετία.

3. Η Ρωσική Επανάσταση και η 8η Μαρτίου (1917)

Στη Ρωσία, στις 8 Μαρτίου 1917 (23 Φεβρουαρίου με το παλιό ημερολόγιο), χιλιάδες εργάτριες βγήκαν στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης, ζητώντας «Ψωμί, Ειρήνη και Ελευθερία». Οι διαδηλώσεις αυτές σηματοδότησαν την αρχή της Ρωσικής Επανάστασης και οδήγησαν στην παραίτηση του Τσάρου Νικολάου Β'.

Το 1921, η Σοβιετική Ένωση καθιέρωσε επίσημα την 8η Μαρτίου ως αργία προς τιμήν των γυναικών, και σταδιακά η ημέρα εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες.

4. Ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Καθιέρωση (1975)

Το 1975, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ανακήρυξε το Διεθνές Έτος της Γυναίκας και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο Αγώνας των Γυναικών στον 20ό και 21ο Αιώνα

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι απλώς μια γιορτή, αλλά μια υπενθύμιση των μακροχρόνιων διεκδικήσεων για ισότητα, δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη.

  • Δικαίωμα ψήφου: Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι γυναίκες πέτυχαν το δικαίωμα ψήφου σε πολλές χώρες. Πρωτοπόροι ήταν η Νέα Ζηλανδία (1893), η Φινλανδία (1906), οι ΗΠΑ (1920) και η Γαλλία (1944).
  • Ισότητα στην εργασία: Ο αγώνας για ίση αμοιβή και καλύτερες συνθήκες εργασίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
  • Καταπολέμηση της έμφυλης βίας: Κινήματα όπως το #MeToo έφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία κατά των γυναικών.
  • Πολιτική συμμετοχή: Παρά την πρόοδο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις εξουσίας και ηγεσίας.

Η Σημασία της Ημέρας Σήμερα

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ημέρα τιμής, υπενθύμισης και δράσης. Είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις κατακτήσεις των γυναικών, αλλά και να αναλογιστούμε τα προβλήματα που παραμένουν:

  • Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
  • Η ανισότητα στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία σε πολλές χώρες.
  • Η έμφυλη βία και η ανάγκη για αυστηρότερη προστασία των θυμάτων.
  • Η ενδυνάμωση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας και λήψης αποφάσεων.

Η 8η Μαρτίου δεν είναι μια μέρα «γιορτής», αλλά μια μέρα διεκδίκησης, ενδυνάμωσης και αγώνα για έναν κόσμο πιο δίκαιο και ισότιμο για όλους.

"Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο ζήτημα γυναικών. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης."
Ban Ki-moon, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, όχι μόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά κάθε μέρα! 


Related

TOP NEWS 553735574811986751

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item