Σαν σήμερα 3 Μαρτίου: Ξεκινά η πολύκροτη δίκη της δίκη της «17 Νοέμβρη»

 


Στις 3 Μαρτίου 2003, η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά σε μια ιστορική στιγμή για την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού ξεκινούσε η πολυαναμενόμενη δίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής που είχε στιγματιστεί από πολιτικές δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και ληστείες.

Η «17 Νοέμβρη», που έδρασε από το 1975 έως το 2002, θεωρούνταν η πιο διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση στην Ελλάδα. Με 23 δολοφονίες, δεκάδες επιθέσεις και διεθνείς πιέσεις για την εξάρθρωσή της, οι συλλήψεις του 2002 αποτέλεσαν ένα κομβικό σημείο. Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο Σάββας Ξηρός τραυματίστηκε σοβαρά από αποτυχημένη έκρηξη στον Πειραιά και ακολούθησαν συλλήψεις που οδήγησαν στην αποκάλυψη των ηγετικών στελεχών: του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ο οποίος θεωρήθηκε ο ιδεολογικός καθοδηγητής, του Δημήτρη Κουφοντίνα, επιχειρησιακού αρχηγού, και των Χριστόδουλου και Σάββα Ξηρού.

Η δίκη κράτησε περίπου οκτώ μήνες, με 19 κατηγορούμενους αντιμέτωπους με βαριές ποινές, ενώ η κοινωνία ήταν διχασμένη ανάμεσα σε όσους απαιτούσαν δικαιοσύνη και σε εκείνους που έβλεπαν πολιτικές προεκτάσεις στη διαδικασία.

Μεταξύ άλλων, στη δίκη αποκαλύφθηκε ότι:

  • Η «17 Νοέμβρη» είχε ιεραρχική δομή, με τον Γιωτόπουλο να θεωρείται ο ηγέτης και τον Κουφοντίνα υπεύθυνο για τις επιχειρήσεις. Πριν από τη δίκη, η οργάνωση παρουσιαζόταν ως μια συλλογική δομή χωρίς ξεκάθαρη αρχηγία.
  • Κάποιες επιθέσεις δεν ήταν αποκλειστικά πολιτικές, αλλά στρέφονταν και εναντίον ατόμων που θεωρούνταν συμβολικοί εχθροί ή είχαν οικονομική ισχύ.
  • Ο Σάββας Ξηρός «έσπασε» υπό ανάκριση, γεγονός που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια της δίκης, πολλά μέλη τον κατηγόρησαν για προδοσία.
  • Υπήρξαν ισχυρισμοί για βασανιστήρια και εξαναγκασμό στις ομολογίες, κάτι που προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τις μεθόδους των Αρχών.
  • Η δίκη προκάλεσε αντιδράσεις, με τις οικογένειες των θυμάτων να ζητούν αυστηρές ποινές, ενώ στον αριστερό χώρο υπήρξαν φωνές που μιλούσαν για πολιτική δίωξη.

Τελικά, οι βασικοί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε πολλαπλά ισόβια, κλείνοντας ένα κεφάλαιο που είχε στιγματίσει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η δίκη της «17 Νοέμβρη» υπήρξε μια από τις σημαντικότερες στην ελληνική δικαστική ιστορία, σηματοδοτώντας το τέλος της ένοπλης δράσης της πιο διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης της χώρας.

koinoniki.gr

Related

Δεν Ξεχνώ 1495450528960506089

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item