Ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. και οι πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της Ενδοοικογενειακής Βίας

 


Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την πανδημία COVID-19, πλήττει τον πυρήνα της κοινωνίας: την οικογένεια. Η Ελληνική Αστυνομία, μέσα από εξειδικευμένες δομές και δράσεις, επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο που επηρεάζει όχι μόνο τα θύματα αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Ορισμός και Νομοθεσία

Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει φυσική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βία που λαμβάνει χώρα μεταξύ μελών της οικογένειας. Σύμφωνα με τον Ν. 3500/2006, όπως έχει τροποποιηθεί, οι πράξεις αυτές διώκονται αυτεπάγγελτα, γεγονός που επιτρέπει την επέμβαση των αρχών ακόμη και χωρίς την καταγγελία του θύματος. Παράλληλα, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με τον Ν. 4531/2018, ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων και την πρόληψη του φαινομένου.

Δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας

Η Ελληνική Αστυνομία έχει δημιουργήσει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Μέχρι το 2023, λειτουργούσαν 18 Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, ενώ το 2024 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 45, καλύπτοντας όλη την επικράτεια. Οι δομές αυτές στελεχώνονται από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, εξοπλισμένους με τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών βίας.

Μια σημαντική καινοτομία είναι η πιλοτική εφαρμογή του “Panic Button”, μιας ψηφιακής εφαρμογής που επιτρέπει στα θύματα —κυρίως γυναίκες— να ειδοποιούν την αστυνομία αθόρυβα σε περιπτώσεις άμεσου κινδύνου. Η εφαρμογή, που ξεκίνησε το 2023, επεκτάθηκε το 2024 σε όλη τη χώρα, δίνοντας μια νέα διάσταση στην προστασία των θυμάτων.

Στατιστικά Στοιχεία

Το 2023, καταγράφηκαν πάνω από 15.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων ήταν γυναίκες, ενώ οι δράστες ήταν κυρίως άνδρες. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν σωματική βία (43%) και απειλές (30%). Εντυπωσιακή είναι η γεωγραφική κατανομή, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνουν το 70% των περιστατικών.

Πρωτοβουλίες για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση

Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, απαιτείται συλλογική προσπάθεια. Η ΕΛ.ΑΣ. συνεργάζεται με κρατικούς φορείς, ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης. Επιπλέον, προωθεί την εκπαίδευση των στελεχών της και την ενημέρωση του κοινού μέσω καμπανιών.

Η λειτουργία ασφαλών καταλυμάτων (safe houses) για θύματα, η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και η ενίσχυση της νομοθεσίας είναι μερικά από τα μέτρα που ενισχύουν την προστασία των θυμάτων.

Συμπέρασμα

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι μια συλλογική ευθύνη που απαιτεί δράση από όλους — την πολιτεία, τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών. Η Ελληνική Αστυνομία κάνει σημαντικά βήματα προς την καταπολέμηση του φαινομένου, αλλά η εξάλειψή του προϋποθέτει τη συνεχή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μόνο μέσα από τη συστηματική προσπάθεια και την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις οικογένειες στην Ελλάδα.

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 654024327577659730

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item