Generation…
Γενιές και γενιές άκμασαν και απόλαυσαν τις ευχάριστες, αλλά και τις δυσάρεστες στιγμές. Κάποιες από αυτές θεωρούνται χαμένες γενιές “lost generation”. Είναι αυτή η ειμαρμένη που διαφέντευε εμάς τα έλλογα όντα στον πλανήτη. Ανάλογα με τις περιστάσεις, τους πολέμους, την επιστήμη και την τεχνολογία, μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη του σήμερα.
Όσοι γεννήθηκαν το 1900, θεωρούνται από τους σύγχρονους αφηγητές της ιστορίας για την πατρίδα μας και όχι μόνο ως η χαμένη γενιά. Είδαν το φως της ζωής, μετά τις αυτοκρατορίες, τις μεγάλες ανακατατάξεις και το ξεσκαρτάρισμα των συνόρων. Να όμως που στα 10-12 χρόνια τους άρχισαν οι νεότεροι πόλεμοι. Α΄ και Β΄ Βαλκανικοί πόλεμοι. Α΄ και Β΄ παγκόσμιοι πόλεμοι και ενώ η Ευρώπη έβρισκε τον βηματισμό της, εδώ στη χώρα μας συνεχίστηκε, η αντίσταση κατά των κατακτητών ο εμφύλιος πήρε την σκυτάλη και φτάσαμε ήδη το 1949.
Γίνονταν ήδη πενηντάρηδες η γενιά αυτή. Και ξαφνικά πρέπει να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου, χάνοντας ήδη 30 χρόνια, όταν ένας νέος στα 20 του περίπου οραματίζεται τη ζωή. Νεότητα, εφηβεία, ακαδημαϊκή πολιτεία και εργασία με όλες τους τις εκφάνσεις τις βίωναν παράλληλα. Για έναν σημερινό πενηντάρη που διήνυσε όλα τα προηγούμενα στάδια ζωής, είναι δύσκολο να το αντιληφθεί και το χάσμα διευρύνεται από γενιά σε γενιά, καθόσον έχουν διαφορετικές παραστάσεις και βιώματα, αν και κουβαλούσε τα απόνερα των γονιών και των παππούδων του.
Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι εκεί στα 1976 με την αριστουργηματική του ταινία με τον ομώνυμο τίτλο «1900» στα 317 λεπτά προβολής της, αποτύπωνε 76 χρόνια μετά την χαμένη αυτή γενιά με έμπνευση και οίστρο με αρκετή αληθοφάνεια που ξέφευγε αρκετά από έναν μύθο.
Βέβαια αυτή η μεγάλη γενιά ανάλογα τον τόπο και τις συνθήκες είχε και φωτεινές εκφάνσεις με την The Greatest Generation. Όσοι ανήκουν στη «σπουδαιότερη γενιά», έζησαν τη Μεγάλη Ύφεση (1929) και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945) χαρακτηρίστηκε ως σπουδαία γενιά δίκαια διότι οι σπουδαίοι άνθρωποι, με αυτοθυσία έπεσαν στο πεδίο της μάχης για να νικήσουν το φασισμό και το ναζισμό.
Η γενιά ήρθε σε επαφή με τις πρώτες μεγάλες πρωτοποριακές και τεχνολογικές εφευρέσεις. Η άλλη υποκατηγορία αυτής της μεγάλης κατηγορίας είναι «Η σιωπηλή γενιά» (The Silent Generation). Τα άτομα που γεννήθηκαν σε αυτή τη γενιά ενηλικιώθηκαν στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου. Το χρονικό διάστημα 1928–1945 παρατηρήθηκε πτώση των γεννήσεων και η νεολαία σιωπούσε. Μακριά από αγώνες και κινήματα.
Και μετά έρχεται η γενιά «Baby Boomers»... Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την «έκρηξη» (boom) γεννήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς έπρεπε να αναπληρωθούν οι απώλειες και η οικονομία εκτοξεύθηκε σε πολλές περιοχές του κόσμου. Ως γενιά χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία και τάση καταναλωτισμού, που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε.
Ακολούθησε η γενιά «Millennials». Ονομάστηκε έτσι, καθώς ακολουθεί της Gen X. «Gen X» Όσοι έχουν γεννηθεί σε αυτή τη γενιά λέγονται και «Baby busters», επειδή συγκριτικά με τους Baby Boomers τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το έιτζ και τα αντισυλληπτικά...
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι συγγραφείς Γουίλιαμ Στράους και Νιλ Χάου χρησιμοποιήσαν στην συνέχεια τον όρο «Millennials», για να περιγράψουν τη γενιά που ενηλικιώθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα. Σημαντικά γεγονότα που έζησαν όσοι γεννήθηκαν εκείνη τη χρονολογική περίοδο είναι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, η άνοδος του διαδικτύου και την Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση του 2008.
Αποτελεί την πιο μορφωμένη γενιά, αφού σπουδάζουν σαφώς περισσότεροι ενώ πολιτικά χαρακτηρίζονται πιο φιλελεύθεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, για να ακολουθήσει «Gen Z». Ονομάστηκε Ζ, γιατί ακολουθεί τη Gen Y. To μεγαλύτερο μέρος της γενιάς έχει περάσει τη ζωή του χρησιμοποιώντας εξελιγμένη τεχνολογία, όπως smartphone, και το διαδίκτυο. Λόγω της Παγκόσμιας Οικονομίας, για να φτάσουμε στην «Gen Alpha».
Η γενιά που γεννήθηκε εξ ολοκλήρου τον 21ο αιώνα, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή. Για αυτό ονομάστηκε με το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου. Όσοι γεννήθηκαν σε αυτή τη γενιά, δε μπορούν να φανταστούν τον κόσμο χωρίς την τεχνολογία. Είναι όμως ακόμη μικροί και ίσως ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που προβλέπουν οι πιο δυσοίωνοι αναλυτές.
Προφανώς οι περισσότερες αναλύσεις για κάθε γενιά περιέχουν γενικεύσεις, οι οποίες ενίοτε είναι και αυθαίρετες κρίσεις συγγραφέων, αρθρογράφων και σχολιαστών, που αναπαράγουν τη “σοφία” τους και επιβάλουν διάφορες ορολογίες...
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments