Εξευτελιστική μεταχείριση διαδηλωτή δεμένου σε κρεβάτι νοσοκομείου



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε τη Βουλγαρία για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, κρίνοντας ότι το δέσιμο διαδηλωτή στο νοσοκομείο δεν ήταν αναγκαίο και είχε χαρακτήρα εξευτελιστικό.

Η υπόθεση Pedev κατά Βουλγαρίας – Απόφαση 27.05.2025

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι ο Dimitar Ivanov Pedev, Βούλγαρος διαδηλωτής που συνελήφθη κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης τον Ιούλιο του 2020, υπέστη εξευτελιστική μεταχείριση όταν κρατήθηκε δεμένος με δεσμά και χειροπέδες σε νοσοκομειακό κρεβάτι για περίπου 24 ώρες, παρότι δεν υπήρχαν ενδείξεις επιθετικής συμπεριφοράς, απόπειρας απόδρασης ή αυτοτραυματισμού.

Τα κρίσιμα σημεία της απόφασης

  • Το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του ουσιαστικού σκέλους του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σημειώνοντας ότι το μέτρο ήταν δυσανάλογο, ταπεινωτικό και ψυχολογικά επώδυνο, ιδίως επειδή εφαρμόστηκε ακόμη και κατά την επίσκεψη της μητέρας του.

  • Επίσης διαπιστώθηκε παραβίαση και του διαδικαστικού σκέλους του άρθρου 3, καθώς δεν διεξήχθη καμία ουσιαστική έρευνα για τις συνθήκες της ακινητοποίησης εντός του νοσοκομείου.

  • Αντίθετα, για τις καταγγελίες αστυνομικής βίας κατά τη σύλληψή του, το Δικαστήριο θεώρησε ότι οι βουλγαρικές αρχές προέβησαν σε ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα το 2022 και παρείχαν πειστικές εξηγήσεις για την προέλευση των τραυμάτων του.

Αποζημίωση

Το Δικαστήριο επιδίκασε στον προσφεύγοντα:

  • 6.500 ευρώ για ηθική βλάβη

  • 3.510 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες

Σχόλιο – Ερμηνεία

Η απόφαση του ΕΔΔΑ υπενθυμίζει με σαφήνεια ότι ακόμη και σε περιπτώσεις σύλληψης ή νοσηλείας υπό φρούρηση, τα μέτρα περιορισμού πρέπει να είναι αναλογικά, απολύτως απαραίτητα και ανθρώπινα. Η εικόνα ανθρώπου δεμένου σε κρεβάτι νοσοκομείου χωρίς πραγματικό κίνδυνο διαφυγής ή βίας, συνιστά εικόνα εξευτελισμού, όχι ασφάλειας.

Η υπόθεση Pedev λειτουργεί ως προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μπορεί να αγνοείται ούτε υπό το πρόσχημα της δημόσιας τάξης, και πως η υποχρέωση αποτελεσματικής έρευνας είναι αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο του Κράτους Δικαίου.

Related

ΚΟΣΜΟΣ 4752057480959945814

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

Δημοφιλεις αναρτησεις εβδομαδας

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item