Εξάρθρωση σπείρας διαρρηκτών από τη Δ.Α.Ο.Ε. – «Χτυπούσαν» σε 3 περιφέρειες, 170.000 ευρώ το παράνομο κέρδος
Σε συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε Αττική, Άρτα, Αγρίνιο, Πάτρα και Αμφιλοχία, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που είχε ρημάξει σπίτια σε τουλάχιστον 14 περιοχές της Αττικής, αλλά και στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα. Η δράση της σπείρας ήταν διαρκής και συστηματική από τον Δεκέμβριο του 2023, με το παράνομο όφελος να ξεπερνά τις 170.000 ευρώ.
Οργανωμένη επιχείρηση – Συλλήψεις και εντυπωσιακά ευρήματα
Η επιχείρηση οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με την Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών να έχει τον συντονιστικό ρόλο. Στην έφοδο συνέδραμαν ειδικές επιχειρησιακές μονάδες της Ασφάλειας Αττικής, Αγρινίου, Πατρών, Άρτας και Αμφιλοχίας.
Συνελήφθησαν 9 άτομα – μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό – ενώ άλλοι 8 κατηγορούνται και περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Κατά τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-
4 αυτοκίνητα (εκ των οποίων ορισμένα χρησιμοποιούνταν ως «επιχειρησιακά»),
-
18.717 ευρώ και 2.205 δολάρια,
-
Πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών, νομισμάτων και τιμαλφών,
-
Διαρρηκτικά εργαλεία, γάντια, σκάλα, πινακίδες οχημάτων και χειρόγραφες σημειώσεις.
Μεθοδικότητα και διακριτοί ρόλοι
Η οργάνωση ήταν δομημένη σε επίπεδα, με κεντρικό πυρήνα τον αρχηγό και δύο ακόμη μέλη που σχεδίαζαν τις επιχειρήσεις. Οι υπόλοιποι είχαν συγκεκριμένους ρόλους: άλλοι παρακολουθούσαν τα σπίτια για να βεβαιωθούν ότι οι ένοικοι απουσίαζαν, άλλοι αναλάμβαναν τη διάρρηξη ή την επιτήρηση του χώρου, ενώ υπήρχε και άτομο που φρόντιζε για την «απορρόφηση» των κλοπιμαίων στην παράνομη αγορά.
«Είχαν επιχειρησιακό σχεδιασμό και χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακά μέσα, ώστε να παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας και να κινούνται απαρατήρητοι. Η δράση τους είχε επαγγελματικά χαρακτηριστικά», επισημαίνει ανώτατη πηγή της ΕΛ.ΑΣ.
Χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις και οχήματα «μιας χρήσης», ενώ κάλυπταν μερικώς τα χαρακτηριστικά τους ώστε να δυσκολεύουν την ταυτοποίησή τους από τις Αρχές.
Κατ’ επάγγελμα εγκληματική δράση και «επενδύσεις» με τα κλοπιμαία
Από την οικονομική διερεύνηση προέκυψε πως τα μέλη της σπείρας δεν είχαν νόμιμες πηγές εισοδήματος. Αντιθέτως, είχαν επενδύσει τα κέρδη τους σε περιουσιακά στοιχεία και αυτοκίνητα υψηλής αξίας, ενισχύοντας έτσι την υποδομή της οργάνωσης.
Εξιχνίαση 32 περιπτώσεων – Η έρευνα συνεχίζεται
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 32 περιπτώσεις διαρρήξεων σε Αττική (Μαρούσι, Κηφισιά, Πεύκη, Ν. Ιωνία, Ψυχικό, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Χολαργό, Χαϊδάρι, Παπάγου, Ελευσίνα, Κορωπί, Ν. Φιλαδέλφεια), Άρτα, Αγρίνιο, Πάτρα και Αμφιλοχία.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται με στόχο την ταυτοποίηση επιπλέον υποθέσεων και εμπλεκομένων.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments